Повлия ли пандемията на туристическите застраховки

При индивидуални пътувания хората могат да си избират дали да си направят медицинска застраховка. За момента тя е задължителна само при груповите пътешествия. Пандемията от COVID-19 обаче наложи някои промени в туристическите застраховки. Застрахователите бяха принудени да включат и Ковид клаузи, за да може да се поеме диагностиката и лечението при необходимост. Някои държави наложиха и специални изисквания за тестове и застраховки при минаване на границите им. Въпреки това, от Асоциацията на българските застрахователи увериха, че премиите не са завишени. Цените останаха нормални, но затварянето на граници, отмяната на полети и останалите мерки все пак повлияха до някаква степен на бранша.

Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ – Ковид покритие

Една от най-популярните туристически застраховки, които се предлагат в България е „Помощ при пътуване в чужбина“. Тя налична както за индивидуални, така и за групови пътувания. Добрата новина е, че разходите, свързани с коронавируса влизат в този вид застраховка. Ако си направите такава, тя ще бъде валидна само ако пътуването наистина се осъществи. В случай, че се отмени заради наложените противоепидемични мерки в дадена държава, туроператорът ще ви възстанови сумата.

Ако по време на пътуване в чужбина се заразите с вируса и трябва да ви приложат лечение там, разходите ще ви бъдат възстановени от застрахователната компания. Този тип туристически застраховки важат само в чужбина и за посочения период. Винаги може да има и някои различия в общите условия на полиците при отделните застрахователи. Затова всеки клиент трябва да се запознае с условията на застраховката „Помощ при пътуване в чужбина“ предварително.

Други туристически застраховки с покритие за COVID-19

На българския пазар вече се предлагат най-различни видове медицински застраховки с покритие за Covid-19. Основните покрити рискове обикновено са разходи вследствие на злополука или внезапно заболяване, разходи за спешна стоматологична помощ, разходи за репатриране и др. Именно към разходите за внезапно заболяване влизат и тези за коронавирус. Цените на полиците не са значително повлияни от пандемията. Подобна туристическа застраховка струва от около 0,40 до 2,50 евро или щатски долари за 1 ден. Тези цени важат за лица до 70 години, които пътуват в чужбина с цел туризъм. Трябва да имате предвид, че когато разглеждате цените в сайтовете на застрахователните компании, към тях може да не е включен 2% данък към премиите.

Клаузите за Ковид не са единствените допълнителни покрития при туристическите застраховки. Могат да бъдат включени и някои избираеми рискове като спасителни разноски, намалена работоспособност вследствие злополука, смърт, кражба или загуба на личен багаж, дневни пари за болничен престой, разходи за изгубени или откраднати документи, правна помощ. Разликата е, че в повечето случаи тези покрития са доста по-скъпи, а разходите за Covid-19 са включени към основното покритие и не оскъпяват допълнително застрахователната премия.

Цялостно влияние на пандемията върху застрахователния сектор

Пандемията от коронавирус оказа влияние на множество индустрии. Някои регистрираха спад, а други дори показаха възможности за растеж. Един от издържалите първоначалната буря и отчелите ръст е именно застрахователният бранш. По време на една такава пандемия хората, които преди не са осъзнавали стойността и важността на индустрията, намират застрахователните услуги за доста по-значими.

Още от началото на Ковид кризата бизнесът трябваше да управлява няколко ключови фази. Първата беше да реагира незабавно като предприеме стъпки за адаптация и непрекъснатост на бизнеса. В рамките на няколко дни към повечето съществуващи туристически застраховки се добави Covid-19 покритие. Създадоха се и много нови видове застраховки, покриващи внезапни заболявания, включително от този коварен вирус.

Според пазарните резултати, обявени от Комисията за финансов надзор, 2021 година е била процъфтяваща за застрахователния сектор. Общото застраховане е записало ръст от 8%, а животозастраховането – от над 30%. Пандемията успя да повлияе положително на цялостните нагласи на българите към застрахователните продукти. Хората вече се отнасят по-сериозно към застраховането на здравето и живота си.

До преди 2 години българските граждани пътуваха из целия свят без никакви притеснения. Но сега все повече хора проявяват интерес към туристическите застраховки като „Помощ при пътуване в чужбина“ и „Отмяна на пътуване“. При първия вид е включено болнично лечение при заразяване с Covid-19 по време на пътуването. Вторият вид пък гарантира на клиента, че ако в последния момент се зарази с коронавирус и не може да пътува, няма да загуби заплатената сума.

Очевидно е, че дори в толкова трудни времена, застрахователната индустрия остава стабилна и дори бележи ръст. Изглежда, че въпреки Ковид пандемията, засега няма за какво да се притеснявате ако работите в тази сфера. Независимо от спада в икономиката, професията на застрахователния брокер остава рентабилна. Плюсове има и за потребителите, защото е наличен голям набор от застрахователни продукти с покритие за Covid-19. Всеки, който трябва да пътува в чужбина може да се възползва от тези услуги, да защити здравето си и да си осигури спокойствие по време на цялото пътуване.

Основният проблем в България е, че у някои хора липсват познания за застраховането. Има такива, които все още са скептични и смятат, че застраховката е излишен разход. Но ето, че пандемията повлия на нагласите им и повечето започнаха да се информират за рисковете и да пазят здравето си. Към този момент не се наблюдава ръст в цените на туристическите застраховки. Потребителите винаги могат да сравнят офертите на различните застрахователи, периода на валидност, включените покрития, специалните отстъпки (ако има такива) и т.н. В сайтовете на някои застрахователни компании има и калкулатор застраховки, чрез който може да се въведат някои данни за пътуващия, периода и целта на пътуването и да се калкулира цената.