Изисквания за кредитна карта

Има определени изисквания за кредитна карта. Важно е да се информирате предварително за всички условия, ако искате да притежавате кредитна карта. От голяма важност е да научите за финансовите аспекти и изискванията, които имат банките и небанковите компании. Осведомеността ще ви даде яснота и за допълнителни възнаграждения, привилегии, облаги, колко важна е кредитната история и други. Изключително много български граждани притежават кредитни карти, те са се превърнали в част от тяхното ежедневие. Собствениците на тези карти разполагат с екстра средства по всеко време на денонощието, за теглене, покупки онлайн или във физически магазини.

Най-добрите кредитни компании в България

4.9
Vivus
от 50лв.
До 1500лв.
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
Срок за връщане до 30 дни
Заяви онлайн
4.8
easycredit
oт 200 лв
до 9000 лв
от 3 месеца
до 13 месеца
усвояване до 24 часа
срещу лична карта
Заяви онлайн
4.8
Профи кредит
от 100лв
До 5000лв
От минимум 4 мес
До максимум 24 мес
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
Доказуеми доходи
Изплащане на равни месечни вноски
4.6
soscredit
от 50лв
До 7000лв
От минимум 3 мес
До максимум 60 мес
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
изисквания за кредитна карта

Характеристика на изисквания за кредитна карта

Българските банки имат сходни изисквания към хората, които кандидатстват за кредитна карта.

  • Хора на възраст между 23 и 63 години 
  • Лица, които са навършили 20 години, но с осигурен поръчител
  • Да работят на постоянен трудов или граждански договор, фрийлансъри, да са със свободни професии и др.
  • С доказуеми доходи и приходи

Препоръки отнасящи се до изисквания за кредитна карта

Първо трябва да сте наясно дали можете да поддържате кредитна карта. Приключвате ли всеки месец с положително салдо. Разполагате ли с достатъчно активи за лични нужди и допълнителни разходи. Съвсем нормално е финансовата организация да извърши оценка на приходите ви, за да разбере дали сте в състояние да покриете ново финансово задължение.

Ако сте на постоянен трудов договор посочете месечните си приходи, длъжността която заемате, от колко време сте във фирмата, в която работите. Колкото по-дълго сте били на работа на едно място, толкова по-сериозно се гледа на вашата кандидатура.

Плюсове

Веднъж изпълнил изисквания за кредитна карта и сдобил се с такава идва време да я използвате. Естествено не е нужно да я ползвате непрекъснато, дори понякога с месеци. Някой хора чакат добри онлайн оферти да правят покупки, използват я при пътуване в чужбина или за бъдещи нови бизнес начинания. Да разполагаш с пари във всеки един момент е чудесно. Да покриваш неочаквани разходи, да имаш свободата да купиш така желани стоки и техника. 

изисквания за кредитна карта

Изисквания за кредитна карта и кредит

Изискванията за кредитна карта са много по-опростени и лесни отколкото при кредита. 

Няма нужда да преминавате през дългата процедура по отпускане на кредит с много прилежаща документация. Кредитната карта сама по себе си е вид заем, за който кандидатствате веднъж , а не многократно за малки суми, както е при кредитите. Разполагате с пари в размер до достигане на лимита.

Шест основни изисквания за кредитна карта

  • Прехвърляне на салдо: Когато сте в процес на избиране на кредитна карта е хубаво да проверите дали има избор за трансфериране на салдо. Това може да ви е нужно, ако ви се наложи да прехвърляте дългове по кредитни карти от една кредитна компания до друга.
  • Кредитен лимит: Това е максимума, който може да използвате по своята кредитна карта.
  • Съществува и възможност при изключителни ситуации да премините кредитния лимит и да изтеглите малки суми, но това не е препоръчително, защото ще ви се начислят допълнителни такси. Затова е най-добре да заявите увеличение на кредитния си лимит или да си вземете друга кредитна карта.
  • Гратисен срок: Това е период без начисляване на лихва. Нормалният гратисен срок е между 20 до 30 дни. Да проверите това с кредитодателя е едно от важните изисквания за кредитна карта. Тогава ще може да направите навременни плащания през този период.
  • Годишна такса: Това е таксата, която заплащате за правото на ползване. Тя обикновено е минимална, но зависи и от функциите на картата. За ваше улеснение има и кредитни карти без годишна такса, ако искате да спестите от това е най-добре да се насочите към такъв вид.
  • Такса закъснение: Както подсказва името, това е такса която се изисква от вас да внесете, когато пропуснете плащане. Затова трябва да се постарайте да платите поне минималната такса навреме. 
  • Минимална дължима сума: Тя зависи от плащанията ви и е минимална част от цялата сума, която дължите.
изисквания за кредитна карта

Често задавани въпроси

Каква е годишната лихва по кредитни карти?

Годишната лихва варира между 15-18%, но при условие, че имате гратисен период и при правилно, внимателно използване може изобщо да не ви се начислява такава. 

Има ли такси транзакции по кредитна карта?

Ако правите плащания на територията на България таксите са доста ниски, дори е възможно изобщо да няма. Обаче ако използвате картата си в чужбина е много възможно да ви се начисляват такси.

Какво е кредитен лимит?

Това е максималната сума, която може да използвате от картата. В спешни ситуации може да преминете лимита с малка сума.