Студентски кредит

Студентски кредит е чудесен финансов продукт, който може да помогне на студентите в много ситуации. Нормално е учащите се да имат нужда от парична помощ за плащане на семестриална такса, курсове, обучение, наем на жилище, домакински разходи и други. Много от студентите не могат да работят на пълен работен ден или не получават високи доходи и могат да се възползват от този заем. Студентски кредит обикновено се предлага с удобни, изгодни условия и ниски лихви.

Най-добрите кредитни компании в България

4.9
Vivus
от 50лв.
До 1500лв.
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
Срок за връщане до 30 дни
Заяви онлайн
4.8
easycredit
oт 200 лв
до 9000 лв
от 3 месеца
до 13 месеца
усвояване до 24 часа
срещу лична карта
Заяви онлайн
4.8
Профи кредит
от 100лв
До 5000лв
От минимум 4 мес
До максимум 24 мес
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
Доказуеми доходи
Изплащане на равни месечни вноски
4.6
soscredit
от 50лв
До 7000лв
От минимум 3 мес
До максимум 60 мес
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
Студентски кредит

Предимства

Студентски кредит има редица предимства и е изключително популярен сред обучаващите се.

Този кредит може да използвате за плащане на годишните си такси, за дневни и месечни разходи, наемане на квартира. Може да получите сума за цялостния период на обучение или само за определен етап от него.

Чудесено е, че лихвата се начислява само върху парите които сте използвали, а не върху цялата сума по кредита. Също така годишния лихвен процент е 7%, тоест той е фиксиран. Ако изтеглите кредит от банка, която има договор с МОН, към него не се начисляват допълнителни комисионни и такси. Има и гратисен период, през който клиента може да изплати заема изцяло преди уговорения срок с по-малки разходи. 

Видове

Студентски кредит се разделя на два вида:

Първи вид

Заем офериран от банки, които имат договор с МОН. Което означава, че всичките им условия са съобразени с този контракт.

Втори вид

Кредит предлаган от финансови компании и независими банки, които нямат договор с МОН. Те определят свои условия за Студентски кредит, които са по-различни от първия вид.

Разбира се към кой вид ще се насочите зависи изцяло от вас. Имайте предвид, че ако изберете кредит от втората група, банките имат различни такси при даването на такъв Кредит. Таксите могат да бъдат за одобрение, разглеждане на молба, обслужване на заем, предоговаряне на цената му. 

Онлайн бърз Студентски кредит

Това е вид бърз кредит отпускан от небанкови финансови организации. Условията при тях са по-леки отколкото при вземане на заем от банка. Където се изисква повече документация и не всички отпускат пари на студенти, които не са на трудов договор поне от 6 месеца.

За Онлайн бърз студентски кредит може да кандидатствате по всяко време, от всяко кътче на страната. Процедурата по кандидатстване и одобрение отнема половин работен ден. Предварително може да разгледате всички онлайн оферти, да изчислите каква лихва ще имате, погасителни вноски, срок на изплащане и да се насочите към най-изгодната за вас компания.

Вземи студентски кредит

Условия за кандидатстване

За да може да кандидатствате за Студентски кредит трябва да сте навършили 18 год. или да сте максимум до 35 годишен. Да може да докажете, че сте студент или докторант в университет в България, в страна членка на Европейския съюз, Австралия, Канада или САЩ.

Друго изискване е да сте на редовна форма на обучение за получаването на степените – бакалавър, магистър или доктор. Университетът, в който учите трябва да оперира по законовия ред в държавата. 

Този вид кредит няма да бъде отпуснат на хора, които са отстранени или са прекъснали обучението си.

Помислено е за учащите, които са решили да станат родители или да осиновят дете, като те имат опция да се възползват от студентски кредит за издръжка, като за него може да кандидатства един от родителите.

Преференциален студентски кредит 

Преференциален студентски кредит се предоставя по време на записванията за висши учебни заведения, когато интереса от бъдещите студенти към този кредит се засилва. Но само отличниците в университета имат право да се възползват от преференциален студентски кредит, който е с по-ниска лихва. Това е фиксирана лихва, без допълнителни такси или комисионни.

Срокове на изплащане на Студентски кредит

Както казахме има гратисен период през който може да се изплати Студентски кредит изцяло, ако не успеете може да го погасите в рамките на срок от 10 години.

Може да се каже, че гратисният период е доста дълъг. Той започва от сключването на договора и приключва една година след изтичането му. Тоест от датата на държавният ви изпит или датата на защита на дипломната ви работа. 

Кои студенти прибягват до Студентски кредит?

Вече споменахме по-горе различните причини за теглене на студентски кредит, за това тук ще обърнем внимание на студентите, които имат най-голям интерес към този вид кредит.

На първо място се нареждат бъдещите лекари, които са 18%. След тях идват студентите, които учат право и икономика с 5% и 10%. Като цяло студентски кредит се тегли най-много от студенти придобиващи бакалавърска степен, те са с внушителните  68%. И тези които искат да вземат заем за издръжка на дете са 5%.

Избери студентски кредит

Често задавани въпроси

Мога ли да внасям средства предсрочно по кредита?

Да, това е напълно нормално. Дори, ако имате възможност може да го изплатите напълно по време на гратисния период, което означава по-малко разходи.

Не мога да плащам кредита си?

На всеки би могло да се случи да изпитва затруднения в даден период и да му е трудно да си изплаща месечните вноските. В такива случаи е най-добре незабавно да се свържете с банката, където служителите ще ви съдействат навременно с най-адекватни решения за вашия случай.

Какви документи трябва да подготвя за кандидатстване?

Трябва да имате валидна лична карта, удостоверение от университет за записан семестър. Разбира се различните банкови и небанкови институции може да ви изискват и допълнителни документи.