Кога ще спре поскъпването на жилищата в България

Кой не иска да си купи жилище? Всеки иска, но промените в цените могат да повлияят сериозно на решението за покупка. Затова е добре да се следят тенденциите за покачване и сваляне на цените на имотите. Те се отразяват не само на купувачите на жилища, но и на продавачите. Нека да проследим как стоят нещата по този въпрос у нас в последно време и да разберем какво може да очакваме за в бъдеще.

Най-добрите кредитни компании в България

4.9
Vivus
от 50лв.
До 1500лв.
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
Срок за връщане до 30 дни
Заяви онлайн
4.8
easycredit
oт 200 лв
до 9000 лв
от 3 месеца
до 13 месеца
усвояване до 24 часа
срещу лична карта
Заяви онлайн
4.8
Профи кредит
от 100лв
До 5000лв
От минимум 4 мес
До максимум 24 мес
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
Доказуеми доходи
Изплащане на равни месечни вноски
4.6
soscredit
от 50лв
До 7000лв
От минимум 3 мес
До максимум 60 мес
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи

Какво показват данните от миналата година?

През април месец тази година Националният статистически институт (НСИ), и статистическата служба на ЕС обявиха, че през последното тримесечие на 2021-ва година вдигането на цените на имотите у нас не се променя, но забавя своя ръст в сравнение с предходните тримесечия от същата година. Според макроикономически анализ на икономистите на „УниКредит Булбанк“ се очаква жилищата в България да не са толкова търсени след бума през 2021-ва година. 

Тогава броят на сделките и цените на имотите на най-предпочитаните места отбелязаха двуцифрени ръстове. Има и изключения за някои райони на София, както и за отделните градове, но окончателните данни показват, че цените на имотите у нас са нараснали с 9.4% на годишна база в края на миналата година. Съществуващите имоти са поскъпнали с 10% спрямо края на 2020-та година. Цената на новите апартаменти също отчита ръст с 8.4% на годишна база. Това е така, защото тези продажби са значително намалели според данните от специализираните сайтове за предлагане на недвижими имоти.

Къде е България в световната класация по ръст на цените на имоти?

Британската консултантска компания за недвижими имоти Knight Frank прави световна класация за цени на имоти на всяко тримесечие. Според нейно сравнение, България е на 32-ро място по ръст на цените на жилищата. Проучени са общо 56 държави. Нашата страна отстъпва едно място от класацията за третото тримесечие на миналата година и със седем места спрямо второто тримесечие на 2021-ва година. Това потвърждава започналата тенденция за забавяне на ръста на цените на жилищата у нас. А според данни на „Евростат“, България е на 17-то място в ЕС по поскъпване на жилищата в края на миналата година.

Какво е настоящото състояние на цените на имоти в България?

Преди 2021-ва година имаше стремително нарастване на цените на жилищата в България, но статистическите данни показват, че е започнало забавяне на увеличаването на цените на имотите у нас. Това се случва не само на българския, но и на световния пазар. Данните отразяват периода от четвъртото тримесечие на миналата година. 

Какви са прогнозите на специалистите?

Прогнозите на експертите са за ново ускоряване на увеличението на цените на имотите у нас. Това се случва поради прякото влияние на някои новопоявили се фактори. Но този път не сме в синхрон със световния жилищен пазар. За разлика от България, там се очаква забавяне на ръста на цените, което ще продължи и през първата половина на настоящата година.

Какво води до ускореното увеличение на цените на жилищата у нас?

Имотите в България започват да вдигат цените си много бързо най-вече заради дефицита на строителни материали, които се внасят предимно от Украйна и Русия. Конфликтът между двете страни блокира износа, а наложените санкции от ЕС, САЩ и други държави допълнително оскъпяват вноса на строителни материали. Търсят се алтернативни вносители, но строителните предприемачи в областта на жилищното строителство се оплакват, че цените им са по-високи от досегашния внос. Според Камарата на строителите цените на повечето строителни материали са се повишили с 30%. Има и такива, които са поскъпнали с над 100%.

Второто нещо, което най-силно оказва влияние върху увеличението на цените на жилищата в България, това е очакваното повишаване на лихвите по ипотечните кредити. На практика, те влияят пряко върху цените на жилищата, тъй като е нормално банките да започнат да ги вдигат, следвайки препоръките на банковите регулатори, включително и на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това води до оскъпяването на всеки един кредит. Но е възможно също нарастващата инфлация да накара банките да променят намеренията си и да задържат вдигането на лихвите.

Кога може да се очаква намаляване на цените на имотите у нас?

Както може би вече е станало ясно, прогнозите изобщо не са оптимистични. В скоро време не се очаква жилищата в България да започнат да намаляват цените си, защото строителните материали и суровини остават все така скъпи, конфликтът между Русия и Украйна остава все така нерешен. След като той приключи, след като международните санкции спрат да се прилагат, ще е нужно известно време за възстановяване на икономиката на всяка една страна, която се оказва засегната от тях.

За момента Европейската централна банка и банковите регулатори задържат вдигането на лихвите, но не е ясно до кога това ще бъде така. Всички тези неща навеждат на мисълта, че цените на имотите в нашата страна не се очаква да спрат да растат в скоро време. Остава само да се надяваме, че няма да има резки промени, които да се отразят неблагоприятно както на купувачите, така и на продавачите на жилища в България.