Прогноза за най-търсените финансови услуги през 2023

Изминалата 2022-ра беше година, през която се очакваше да има възстановяване след пандемията от коронавирус в икономически план. Но настъпи енергийна криза, а инфлацията продължава да расте и през тази година. Всичко това много пречи на прогнозирането. За съжаление, според повечето икономисти, скоро няма да има край нито на енергийната криза, нито на инфлацията.

Най-добрите кредитни компании в България

4.9
Vivus
от 50лв.
До 1500лв.
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
Срок за връщане до 30 дни
Заяви онлайн
4.8
easycredit
oт 200 лв
до 9000 лв
от 3 месеца
до 13 месеца
усвояване до 24 часа
срещу лична карта
Заяви онлайн
4.8
Профи кредит
от 100лв
До 5000лв
От минимум 4 мес
До максимум 24 мес
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
Доказуеми доходи
Изплащане на равни месечни вноски
4.6
soscredit
от 50лв
До 7000лв
От минимум 3 мес
До максимум 60 мес
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи

Какво се очаква да се случи с икономиката през новата година в световен план?

Икономистите смятат, че рецесията ще има различни проявления през 2023 г. Тя ще се превърне в едно от предизвикателствата за икономиката, защото ще продължи да расте навсякъде. В Америка се очаква лихвите да продължат да се повишават, а в Китай да има свиване на икономическата активност. В Европа рецесията ще расте много силно с времето. Възможно е икономическата криза и нуждата от инвестиции да накара Европейската централна банка (ЕЦБ) да преустанови увеличаването на лихвата по-рано.

Според специалисти, ако лихвата продължи да расте и премине определени ограничителни нива, това няма да има благоприятен ефект. Друга прогноза за новата година сочи, че глобалната икономика ще бъде нестабилна. Препоръчва се на финансовите институции да актуализират основните си продукти и услуги, за да потърсят нови източници на стойност.

Как ще се отрази всичко това на световната икономика и на финансовите институции?

Геополитическите процеси, дестабилизацията и раздробяването на платежните системи ще образуват нов икономически ред в цял свят. Банките са в стабилна позиция, но войната, енергетиката и инфлацията ще доведат до дисбаланс. За да няма несигурност се препоръчват иновативни технологични решения за финансовите институции. Също така, клиентите очакват обхватът на банковите услуги да се разшири.

Освен това, очаква се още дигитaлнитe плaщaния дa бъдaт променени, да станат по-бързи и по-сигурни. Според анализатори банките могат да бъдат принудени да повишат лихвите по депозитите. Инфлацията и все по-малката възможност за събиране на спестявания, икономическото забавяне – всички тези фактори най-вероятно ще намалят потребителската активност.

Кои ще са едни от най-търсените финансови услуги през новата година?

Една от най-търсените финансови услуги през 2023 година ще бъде фирменото онлайн банкиране. Банките ще се конкурират много и ще им бъде трудно да спечелят даден търговски клиент. Ще се наложи да измислят начини за индивидуално обслужване, да имат иновативни дигитални решения. По принцип дигитализацията и технологичните платформи ще играят важна роля във финансовия свят. Очаква се тpaнзaĸциoннoтo и инвестициoннoтo бaнĸиpaнe дa са едни от първите, които ще използват възможностите на технологиите, за да предоставят и съхраняват инфopмaция в по-сериозен мащаб. Предполага се, че клиентите ще търсят начини за запазване на информацията на облак или на специален сървър, който да бъде добре защитен.

Какви ще бъдат другите най-търсени услуги?

През 2023 година се очаква да бъдат много търсени от потребителите бързите плащания и отпускането на кредити в интернет. Все по-популярен става моделът “BNPL” – Buy Now, Pay Later или Купи сега, плати по-късно. Това ще се наложи най-вече в онлайн търговията, като се очаква да се създадат много BNPL приложения, чрез които ще можете да плащате на избрани от вас вноски. Повечето онлайн възможности печелят одобрението на хората, защото не се налага да ходят до определено място, за да пазаруват или за да изтеглят кредит.

Така спестяват време и усилия. А ако има нещо сгрешено в поръчката, лесно е да се смени или да се върне заради задължителната политика на връщане до 14 дни на повечето онлайн магазини. Затова не е изненада, че онлайн възможностите и технологиите ще продължават да се развиват, за да предложат удобство и добро обслужване на всеки един клиент.

Какво друго можем да очакваме за света и България в икономически план?

Най-вероятно дигиталният процес ще става все по-надежден и сигурен. Рискът от кражба на самоличност, финансови измами, пране на пари и други незаконни дейности ще бъде сведен до минимум чрез новите технологии. Управлението на риска ще бъде много по-лесно постигнато благодарение на онлайн развитието. Няма да е трудно и да се проследява поведението на клиентите, техните предпочитания и нужди. И сега има начин тези неща да се следят, за да се угоди на потребителя, но оттук нататък анализите ще стават все по-добри, за да предоставят на хората най-доброто обслужване.

Какво ни говорят цифрите?

Статистиката сочи, че броят на финтех компаниите у нас нараства средно с 36% всяка година. По този начин се осигуряват нови работни места за младите и образовани хора. Тези неща се случват на фона на трудната финансова ситуация в момента, независимо от кризите. В цял свят инвестициите за финансови технологии стават все повече и повече. Те са 20 пъти повече само за последните пет години. Според направен финтех доклад, очакванията са да надхвърлят сумата от 150 млрд. долара през следващите от три до пет години.

И в заключение – опитайте се да бъдете модерни и в крак с новостите

За да може да се възползвате от всички иновации и да сте доволни от онлайн обслужването, следете новостите и се научете да използвате това, което ви се предоставя. Всички приложения и платформи са направени така, че да бъдат лесни и удобни за употреба. След като разгледате функционалностите им ще знаете и как да се възползвате от тях по най-добрия възможен начин.