По своята същност Овърдрафт означава “над чертата”, като ролята на чертата играе нашата заплата. Това е краткосрочен кредит с фиксиран лимит, който клиента получава директно на разплащателната си сметка в същата банка.

Най-добрите кредитни компании в България

5
Профи кредит
от 100лв
До 5000лв
От минимум 4 мес
До максимум 24 мес
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
Доказуеми доходи
Изплащане на равни месечни вноски

На много хора се случва да останат без парични средства преди заплата и да търсят начини да запълнят семейния бюджет. Разбира се винаги можеш да попиташ приятел за заем, да кандидатстваш за кредит или да се възползваш от Овърдрафт. По-надолу ще разгледаме всичко свързано с този вид заем.

Какво представлява Овърдрафт кредит

На лесно разбираем език Овърдрафтът е пари за спешни нужди. Например ако разплащателната ви сметка не разполага с такава опция, няма да може да извършвате плащания или закупувате продукти по интернет. Ако искате да се възползвате от този удобен финансов продукт, трябва да получите разрешение за ползване от банката, в която имате сметка и по която превеждат заплата ви например.

Ако сте активирали кредита, с дебитната си карта можете да пазарувате онлайн, да теглите допълнителни пари, да плащате с картата си на ПОС терминали. Така винаги ще разполагате с допълнителни средства, ако имате нужда.

Изисквания при теглене

За да получите този вид кредит трябва да имате разплащателна сметка, към дадена банка. И ако на тази сметка ви превеждат месечната заплата, това означава че сте платежоспособни и можете да докажете своите доходи и веднага след паричните ви постъпления Овърдрафт ще бъде веднага изплатен.

За разлика от потребителските кредити, процедурата по отпускането на Овърдрафт е опростена. Някой банки отпускат този заем с гратисен период, който не подлежи на лихва. Когато го имате може да използвате само част от него или да не го ползвате изобщо, ако в даден период сте в добро финансово състояние.

Предимства 

Овърдрафт ни дава възможност да ползваме допълнителни средства дори и след като сме изразходвали заплата си. За плащане на данъци, посрещане на ежедневни разходи, закупуване на стоки и продукти, екскурзия и други.

Избирайки този вид кредит, ние продължаваме да извършваме плащания от дебитната карта, на която се превежда месечната ни заплата. Кредита се отпуска с лесна и бърза процедура, също така се характеризира с гъвкавост, като можем да вземем избрана от нас сума в удобен за нас период. За усвояването му не се изисква самоучастие от страна на клиента.

Видове

Първи вид 

Този вид кредит ни дава възможността да надвишим сумата от нашата дебитна карта, като разполагаме с повече средства за неочаквани разходи и нужди. Обикновено сумата която получаваме не може да надвишава повече от два или три пъти месечният ни доход.

Втори вид 

Ако имаме влог банките ни отпускат парични средства, които може да използваме като залог на Овърдрафт. Това е доста подходящ избор, когато трябва да извършим плащане, а не искаме да пипаме годишния си влог. 

Специални условия

Лимита на кредита зависи от заплатата, която получавате. Може да бъде два или три пъти месечното ви възнаграждение, тъй като всяка банка има различни условия при отпускане на Овърдрафт. Срока за използването на този заем е различен, но най-често е за една година.

Възможно е някой банки да откажат да разрешат този кредит, ако получавате повече от една заплата по дебитната си карта.

Какво отличава Овърдрафт от другите кредити

Донякъде той се доближава по същност до кредитната карта. Но си има и своите разлики, при кредитната карта таксите и лихвите по обслужването са по-високи в сравнение с лихвите, които се начисляват при Овърдрафт. Но и при двата финансови продукта тя започва да тече, когато започнете да използвате средства от тях. При кредитните карти обикновено има по-големи такси при обслужването и тегленето от банкомат.

Докато Овърдрафт е пари за спешни нужди, то кредитната карта е разплащателен метод. Възможно е, ако дебитната ни карта не разполага с такава опция, то тогава не може да използваме Овърдрафт, за да правим плащания през интернет, докато с кредитна карта това не е проблем.

Основна разлика между този заем и другите кредити е, че може да получите разрешение за ползването му само от банката, в която имате разплащателна сметка и по която ви се изплаща заплатата. Докато за други видове кредити може да кандидатствате, в която банкова или небанкова организация пожелаете.

Ако имате нужда от голяма сума пари то най-удачно е да прибегните до потребителски кредит. Ако имате нужда от пари веднага, които може да изтеглите бързо без много условия, тогава най-добре се насочете към бързия кредит.

Често задавани въпроси

Мога ли да получа Овърдрафт, ако заплата ми не се превежда в тази банка?

Искането ви може да се одобри, ако към момента на кандидатстване нямате превод на заплата. Но следва да заявите своето разрешение за превод на месечното ви възнаграждение по сметка в банката. След което заплата или пенсията ви ще бъдат превеждани по разплащателната ви сметка в същата банка.

Мога ли да кандидатствам, ако все още съм в изпитателен срок?

Нормално банките отпускат този заем, ако сте на постоянен трудов договор и изпитателният ви срок вече е изтекъл.

Плащам ли лихва, ако не съм използвал Овърдрафт?

Не. Ако разполагате с пари по сметката си е нормално да използвате тях. Само, ако сте теглили от кредита ще платите лихва върху използваните средства от него.