Защо тегленето на бързи кредити отбелязва ръст у нас

В последните години в България кредитните компании стават все повече и повече. Не всеки успява да се справи с правилното разпределяне на бюджета. А напоследък и финансовата ситуация е доста усложнена. Първо беше коронавирусът, а сега войната между Русия и Украйна. Множеството санкции между държавите доведоха до инфлация и хората не успяват да платят завишените си сметки и да купят същото количество храна, каквото са купували с определена сума преди. Затова е съвсем нормално да се наблюдава ръст на тегленето на бързи заеми.

Как се държат финансовите институции в тази ситуация?

Кредитните фирми предлагат най-разнообразни продукти, за да могат да предоставят на своите клиенти точно това, от което те имат нужда. Бързите кредити са с все по-добри условия и с по-дълги срокове за изплащане. Най-голямото им предимство е това, че наистина могат да се изтеглят бързо. Затова хората предпочитат да изтеглят именно тях.

С това можем да си обясним все по-големия интерес към този тип заеми. Конкуренцията при тях също не е малка, а това води до надпревара за клиентското внимание и подобряване на предложенията за потребителски кредити. Всеки се старае да угоди на клиента, да предостави по-добри условия от другата фирма, за да го спечели. Това е в полза на човека, който иска да тегли кредит, защото той има голям избор, може да сравнява и да избере най-доброто за себе си.

Какви са статистическите данни от тази година?

Според данни предоставени от БНБ, през януари и февруари 2022-ра година, лихвите по кредитите за домакинствата са станали още по-ниски. Към края на февруари средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове се е понижил с 59 процентни пункта (пр. п.) до 7,77%. Ипотеките са поевтинели с 0,02 пр. п. до 2,60%.

Също така, наблюдава се намаление също в годишния процент на разходите (ГПР), като за потребителските заеми показателят е намалял с 0,61 пр. п. до 8,21%, а при жилищните кредити – с 0,04 пр. п. до 2,84%. Не само бързите кредити са все по-теглени от хората, но и жилищните. Все пак, ние българите не сме свикнали да правим инвестиции в непознати и  невидими активи. Предпочитаме да инвестираме в недвижими имоти.

Какво показват проучванията от предишни години?

Проучване от април 2013-та показва ценни данни за бързите кредити. Тези данни опровергават някои хора, които са твърдо против тегленето на онлайн бързи заеми. Международната агенция за маркетингови проучвания YouGov е направила изследване на около 11 000 човека, които си помагат с кредити в различни страни.

Повечето от клиентите обмислят добре решенията когато се налага да теглят бърз потребителски кредит. 93% от анкетираните твърдят, че теглят пари назаем само след внимателна преценка, а 61% заявяват, че са изтеглили по-малка сума, отколкото им е била предложена. Общо взето, 9 от всеки 10 клиента теглят само сума, която са сигурни, че могат да си позволят. 53% от попитаните хора заявяват, че са в състояние да изплащат кредитите си без никакъв проблем, като най-спокойни в това отношение са клиентите на бързи кредити в Полша, Чехия и Румъния.

Какво означават тези резултати?

Тези цифри показват нещо, което хората все повече започват да осъзнават. Преди цареше заблудата, че клиентите теглят бързи кредити безотговорно и лекомислено, притиснати от липсата на алтернатива. Тези заеми са лесно достъпни, но това не значи, че хората не проучват добре възможностите, които предлагат множеството кредитни фирми. След сравнение на офертите и внимателна преценка, всеки човек може да разбере дали един кредит е добър за него и може ли да си го позволи.

Има и такива, които все още не са се образовали във връзка с кредитите, но те са едва 15% от участвалите в проучването. Тези хора са теглили бърз кредит импулсивно. И какво се получава в крайна сметка? Условията по бързите заеми са ясни, стават все по-добри и хората ги сравняват, за да изберат правилния продукт за тях – всичко това кара клиентите да теглят все повече онлайн бързи кредити в България.

В какви случаи най-често българите теглят бързи заеми?

Бързите кредити се използват за попълване на дупки в бюджета – както на домакинствата, така и на доста бизнеси. Увеличението на сметките и на цените на стоките свари някои хора неподготвени. В нашата страна няма добре изградени навици за спестяване и когато дойде някой непредвиден разход, тогава се налага теглене на бърз заем. Много често се случва вече да се използват пари от кредитна институция до заплата. Това помага на хората да “закърпят” положението и да излязат от лоша финансова ситуация, да купят нужните продукти за домакинството и да продължат да живеят нормално по време на финансова криза. 

Какви са предимствата на бързите кредити, които карат българите да ги теглят все повече и повече?

Вече споменахме бързината, която кара хората да избират този тип заеми. Такъв кредит може да се получи в рамките на 15 минути – 1 час. Но има и още няколко плюсове, които печелят клиентите. Ето някои от тях:

  • При повечето фирми може да изтеглите кредит без проверка в Централен Кредитен Регистър и без поръчител, без да доказвате доходи и дори без да сте на трудов договор.
  • Можете да получите парите на банковата си сметка като заявите желание за кредит от вкъщи, без да се налага да ходите до офис. Изплащането също може да стане чрез мобилни приложения и без разходки.
  • Много фирми предлагат преференциални условия за първи клиенти или за лоялни такива. Например, първият заем да бъде изтеглен без да се дължат лихви, ако се върне за определен период от време.
  • Имате възможност да избирате различен срок за погасяване на кредита, да се договорите за месечна вноска и за най-добрите условия, които да ви устройват.
  • Процедурата по отпускане на бърз кредит никак не е сложна и не е нужно да попълвате куп документи. Попълва се само формуляр с въпроси и ви се предоставят останалите неща, които съпътстват повечето договори, като например Общи условия.

Имат ли бързите заеми недостатъци и за какво да внимавате?

Недостатъците на бързите кредити са малко. Първият е, че не могат да се теглят големи суми. Вторият е, че трябва да се върнат в кратък срок. Най-добре е да си правите предварителен финансов план, за да сте готови за погасяването на заема. Винаги четете много внимателно това, което подписвате. Не се съгласявайте на условия, които не разбирате добре. Няма защо да се притеснявате, питайте кредитните консултанти всичко, което ви интересува. Вие сте клиент и сте в правото си. А бързият кредит има за цел да ви е от полза, а не да ви притесни или затрудни допълнително.