Как да сравняваме оферти от различни кредитни институции?

В днешно време има голямо разнообразие от онлайн кредити. Различните сайтове за бързи кредити предлагат и различни периоди за изплащане, и различни условия. Бързането с избора на заем може да доведе до грешки, а това от своя страна пък може да доведе до значително влошаване на финансовия статут, проблеми, рефинансиране при по-неизгодни условия, теглене на други кредити и т.н. Затова ние решихме да Ви насочим как да сравнявате офертите от различните кредитни институции. Колкото и спешно да Ви трябват пари, съветваме Ви да спазвате стъпките. Те не отнемат много време. При добра организация ще успеете да намерите най-доброто предложение за Вашата ситуация още на същия ден.

Най-добрите кредитни компании в България

4.9
Vivus
от 50лв.
До 1500лв.
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
Срок за връщане до 30 дни
Заяви онлайн
4.8
easycredit
oт 200 лв
до 9000 лв
от 3 месеца
до 13 месеца
усвояване до 24 часа
срещу лична карта
Заяви онлайн
4.8
Профи кредит
от 100лв
До 5000лв
От минимум 4 мес
До максимум 24 мес
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
Доказуеми доходи
Изплащане на равни месечни вноски
4.6
soscredit
от 50лв
До 7000лв
От минимум 3 мес
До максимум 60 мес
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи

Добре е да се обърнете към експерти

Съвсем нормално е да не Ви е лесно да сравнявате офертите на отделните кредитни институции, особено ако не сте запознати с финансовата терминология и ако не разбирате кои са важните неща относно самия кредитен продукт. Кредитните консултанти с радост биха Ви помогнали да обърнете внимание на всичко, което е важно и да сравните офертите подробно. Също така, те могат да дадат съвет дали да теглите кредит от банка или да се обърнете към други кредитни институции. Тези експерти ще Ви спестят ценно време и ще помогнат със своите знания, за да се предпазите от сериозни грешки.

Първо проверете задълбочено кредитните институции

Още преди да започнете да разглеждате дадена оферта, най-добре е да проверите кой я предлага. Първо се уверете, че събраните оферти са само от кредитни институции, които имат законово право да предлагат заеми, които са коректни, доказали се, които имат доволни клиенти, богата история и имат повече предимства спрямо останалите. Дори някоя оферта да е на пръв поглед примамлива, в никакъв случай не се доверявайте, ако фирмата е неизвестна или ако не е представила документ, с който да докаже, че работи спрямо българското законодателство.

Изчислете ГПР на различните оферти за заеми, а не само лихвата

При тегленето на онлайн кредити е важно да сравнявате не само лихвата. Колко точно е общата сума на един кредит не се определя само от нея. Необходимо е да се пресметне годишният процент на разходите (ГПР). Сравнявайте него, защото е възможно онлайн кредити с по-ниска лихва да имат допълнителни разходи и да излязат по-скъпо от такива с по-висока лихва. Това е нещо, което често подвежда клиентите и накрая те се чудят защо в един момент имат затруднения по изплащането на заема. В годишния процент на разходите са включени всички разходи по кредита – такси , комисионни и т.н., затова е толкова важно именно той да бъде изчислен коректно.

Използвайте онлайн калкулатор

В повечето сайтове за бързи кредити ще намерите онлайн калкулатори. С тяхна помощ лесно може да пресметнете различните параметри на един заем. Дигиталният свят е много развит и всеки може да получава индивидуални оферти, независимо дали става дума за кредит от банка или за онлайн кредити от друга финансова институция. Просто трябва да зададете конкретните критерии, които Ви интересуват (доход, период на изплащане, вид кредит и т.н.). Изкуствен интелект ще събере различните оферти от банки, сайтове за бързи кредити, онлайн кредити, ипотечни кредити и други. Той ще може да ги сравни безпристрастно, за да имате реална предства от какво може да се възползвате в конкретната ситуация.

Съобразете месечната погасителна вноска с Вашия бюджет

Разгледайте всички възможности за плащане на месечните вноски, както и размерът им. Той не трябва да надхвърля Вашите финансови възможности, за да можете да поемете и разходите, които са неизбежни за плащане всеки месец. Добре е да правите вноските навреме, за да не влошите кредитната си история. В противен случай, ще Ви бъде много по-трудно да теглите заеми за в бъдеще.

Поинтересувайте се за допълнителните неща

Различните кредитни институции могат да предлагат и различни допълнителни предложения, които могат да са Ви от полза. Например – сключването на застраховка, която да покрие кредита при непредвидени ситуации. Ако имате включена застраховка в офертата ще може да сте много по-сигурни и спокойни, защото застрахователят ще плати частично или изцяло остатъка от кредита при възникване на застрахователно събитие.

Обръщайте внимание на детайлите

Дори на пръв поглед малките разминавания в офертите могат да доведат до прекалено големи и излишни разходи по месечните вноски. След като например платите 10 пъти дори малка сума, тя вече може да не е толкова малка. Затова е необходимо да отваряте очите си на четири.

Ами след като вече сте избрали оферта?

Сравнявали сте оферти от банки, от различни кредитни институции и накрая сте избрали подходящия за Вас продукт. Но преди да подписвате документи и да изтеглите каквито и да е онлайн кредити, трябва да знаете, че е важно да се запознаете с условията на договора. Четете внимателно и подробно всички документи преди да подпишете – договор, общи условия и т.н. Не пренебрегвайте това, защото е възможно да има скрити такси, които да оскъпят дадения заем.