фирмена кредитна карта

Фирмена кредитна карта

Фирмена кредитна карта обслужва бизнес цели, а не лични. С Фирмена кредитна карта могат да разполагат фирми със среден или голям бизнес. Представителите на малкия бизнес също могат да се възползват от тях при наличието от лична гаранция. Този вид кредитни карти допринасят за изграждане на кредитния профил на фирмите. Тя е практична и удобна, даваща необходима финансова помощ в трудни моменти за бизнеса, предоставя на клиентите различни видове награди.

фирмена кредитна карта

Характеристика на фирмена кредитна карта

Фирмена кредитна карта се оферира от много кредитни институции. Тези които искат такава кредитна карта, трябва да подадат заявление. Работодателя кандидатства с или без идентификационен номер. Всеки бизнес има кредитни отчети и история. Всяка активност на фирмата, използваща идентификационен номер се отразява в кредитния отчет. Лихвите на тези карти в сравнение с тези на обикновените заеми са по-високи.

Кой може да се възползва от фирмена кредитна карта?

Всяка фирма с бизнес дейност. Също така всеки, който основава еднолично дружество и започва бизнес дейност. Това включва  фрийланс, образование, продажба на ръчно направени продукти, обучение и др. Еднолично дружество е когато дадена дейност се третира, като едно и също със собственика си. При кандидатстване банката ще изисква от вас данни за бизнеса ви, за това трябва да изградите бизнес и тогава да се насочите към фирмена кредитна карта.

Не е задължително да формирате дружество с ограничена отговорност, за да получите фирмена карта, но е по-добре от гледна точка на това, че може да се защитите от лична отговорност за бизнес задължението си.

Коя финансова институция да избера?

Когато става въпрос за фирмена кредитна карта трябва добре да проучите пазара. Най-добре съберете няколко различни оферти от банки. Посещавайки офисите им и разговаряйки с кредитни представители ще разберете, коя кредитна карта е за вашия бизнес, с най-добри условия и лихви. Съпоставете годишния лихвен процент, таксите за превод, забавени плащания. Ако имате намерение да прехвърляте дълг по вашата карта, се насочете към продукт без такса превод. Също така може да проверите и онлайн в официалните сайтове на кредитните организации.

Банки предлагащи фирмена кредитна карта

Първа Инвестиционна Банка – FiBank

фирмена кредитна карта

Фирмена кредитна карта MasterCard

Тази карта е с максимален лимит до 50000 лева. Няма такса за издаване, одобрение до 2 работни дни, бързо издаване на кредитната карта до 4 работни дни за София и до 5 за останалата част на страната. Можете да използвате фирмен кредит, без блокиране на суми. Допълнителни средства на ваше разположение 24/7 в България и чужбина. Плащане във физически магазини или онлайн, теглене от банкомати. Редовно от страна на банката получавате подробна информация за движенията по сметката и фирмените разходи.

Служители на фирмата

Служителите на компанията получават право да използват фирмена кредитна карта при случаи свързани с дейността на фирмата, а не за лични разходи. Бизнес разход е обучение, закупуване на оборудване, консумативи, разходи по фирмена кола. Съществува декларация за политика, която да гарантира, че кредитните карти се ползват само и единствено по предназначение.

Отговорности

Работниците в една компания имат различни отговорности, когато става въпрос за използване на фирмена кредитна карта.

  • Физическите лица, имащи кредитни карти са длъжни да я използват само по предназначение, да дават обяснение за всяка транзакция, да пазят касовите бележки, фактури.
  • Мениджърите са отговорни за навременната проверка и упълномощаване на фактури за кредитни карти, за да не се получи забавяне по плащанията. Изискване на лимити на транзакции нужни за различните фирмени кредитни карти.
  • Счетоводен отдел отговаря за правилното упълномощаване на различните транзакции. Обработка на плащания за фактури, за да няма забавяния по вноските по кредитните карти.

Функции

Фирмени кредитни карти предлагат функции, които да ви осигурят допълнително предимство. Оферират различни привилегии, бонуси, награди, безплатни застраховки. Например, ако пътувате често по бизнес се насочете към карта с бонуси, при ползване на хотелски стаи, резервирате самолетни билети, коли под наем. 

Проблемни ситуации

Винаги е възможно да се сблъскате с някакви проблеми при използване на фирмена кредитна карта. Например при разходи, които трудно могат да се свържат с фирмената ви дейност. Зареждане на лична кола с фирмена карта, което ще създаде проблеми със счетоводството. Затова трябва да сте внимателни при плащания и транзакции.

фирмена кредитна карта

Кредитен рейтинг

Добре е да се опитате да увеличите кредитния си рейтинг. Това може да стане, като плащате дълга си навреме или поправите сегашния си  кредитен отчет. Титуляр на сметката с добър кредитен рейтинг изцяло отговаря на условията. Това ще ви осигури по-ниски лихвени проценти, награди, бонуси.

Често задавани въпроси

За колко време се издава кредитна карта?

Всичко зависи от условията на кредитната институция. Стандартния период е 5 работни дни, но има и експресни услуги за клиенти, които се нуждаят бързо от нея. 

Какъв е кредитния лимит на фирмена кредитна карта?

Всичко зависи от банковата институция и вида карта. Много от тях са с лимит до 50000 лева.

Колко време отнема одобрение за кредитна карта?

Ако сте подали заявление в офис на кредитна институция или онлайн веднага кредитен консултант ще се свърже с вас за да разговаряте относно вашата молба .При условия, че отговаряте на условията следва бързо удобрение, често до 2 работни дни.

Важни ли са кредитни карти мнения?

Да, мненията на хората са много важни. Те са предимно положителни, като се има предвид, колко много български граждани се доверяват на кредитните карти.