5 стъпки към по-добра финансова грамотност

За да взимате информирани и разумни решения, свързани с финансовото ви състояние, трябва да се научите как да развивате финансовата си грамотност. По този начин ще бъдете наясно какви ще са ефектите от вашите действия в дългосрочен план. Финансово грамотните хора знаят кога наличната информация не е достатъчна и търсят допълнителни източници, за да си набавят това, което липсва. Те знаят, че окончателно решение не се взима когато няма достатъчно информация. Но на какво друго трябва да се научите, за да може да се наречете финансово грамотен човек?

Най-добрите кредитни компании в България

4.9
Vivus
от 50лв.
До 1500лв.
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
Срок за връщане до 30 дни
Заяви онлайн
4.8
easycredit
oт 200 лв
до 9000 лв
от 3 месеца
до 13 месеца
усвояване до 24 часа
срещу лична карта
Заяви онлайн
4.8
Профи кредит
от 100лв
До 5000лв
От минимум 4 мес
До максимум 24 мес
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
Доказуеми доходи
Изплащане на равни месечни вноски
4.6
soscredit
от 50лв
До 7000лв
От минимум 3 мес
До максимум 60 мес
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи

Какво включва финансовата грамотност?

Финансовата грамотност включва познаване и правилно използване на финансови документи, които често се срещат – касови бележки, разписки, фишове от предоставена заплата, форми за кандидатстване за кредит, договори и други. Грамотните хора в тази област могат да извършват основни финансови дейности, да вземат правилните решения относно ежедневните разходи. Също така, финансовата грамотност включва умения за спестяване и инвестиране, за разумно пазаруване и сравняване на различни оферти по съотношение цена-качество.

Първа стъпка – да започнете да следите приходите и разходите си

Най-важното при финансите са приходите и разходите. Добре е да проследявате за какво и колко точно харчите. Вижте банковите си извлечения и проследете месечните разходи. В случай, че имате заеми, трябва да знаете колко точно дължите и кога кредитът ще бъде изплатен. Ако имате инвестиционни сметки, трябва да следите и техните извлечения, за да знаете къде отиват парите, които инвестирате, колко печелите от това, струва ли си инвестицията и т.н. Подробно следете всички приходи и разходи, за да не изпускате важната информация.

Втора стъпка – поставяйте си финансови цели и спестявайте

Искате да си купите нова кола, да отидете на почивка до интересна дестинация, да ускорите погасяването на някой заем или да направите реновиране вкъщи? Опитайте се редовно да си поставяте цели и да спестявате финансови средства, за да ги постигнете. Това със сигурност би намалило импулсивните и необмислените покупки, които правите. Също така, това ще ви накара да започнете да сравнявате различните търговски предложения, за да изберете най-изгодното за вас. Финансовите цели мотивират да работите за това, което искате. По този начин ще бъде много по-лесно да сте разумни в харченето, защото ще имате добра причина да управлявате парите си.

Трета стъпка – Внимавайте с кредитите

В момента има голямо разнообразие от кредитни продукти, както и от кредитни компании. Можете да отидете в банка, да се възползвате от предложение, за което сте видели реклама от някоя фирма за кредити… Има много варианти. Най-важно е да разберете дали даден заем има скрити такси, за да може да си направите добра сметка и за да нямате непредвидени разходи.

Важно е също да сте добре запознати с условията на договора, както и да следите за рефинансиране през определен период от време. Рефинансирането ще ви осигури по-добри условия и ще направи кредитът по-изгоден. Най-важното е да питате и да проучвате цялата информация. Задължително проверете фирмата, от която смятате да теглите заем. Тя трябва да бъде легална и да не крие информация.

Четвърта стъпка – Не се срамувайте да питате експерти и се научите да проучвате

Интернет е море от информация и вече всичко е напълно достъпно. Грехота е в днешно време човек да остане неинформиран. Има страшно много онлайн калкулатори, доста възможности за онлайн консултации и за набавяне на всичко необходимо, за да вземете най-правилното решение в дадена ситуация. В случай, че сте традиционалисти, можете да отидете на място в офис на банка или финансова институция, за да проведете консултацията очи в очи. Имайте предвид, че е по-лошо да подпишете договор, когато не сте разбрали част от него, отколкото да отделите достатъчно време за проучване.

Пета стъпка – Разпростирайте се според чергата

Или иначе казано – живейте според възможностите си. Така няма да изпаднете във финансова дупка, от която няма измъкване. Много внимавайте с кредитните карти, защото купувате стоки, които с времето намаляват стойността си, а начислената лихва расте с всяка една покупка. Просто намалете харченето за неща, които не са толкова важни. Първо покрийте разходите и вижте колко пари ви остават. Направете преценка как е най-добре да ги похарчите, за да не изпаднете в ситуация, от която много трудно се излиза. Помнете, че сте изкарали парите си с работа и ценете своя труд.

В крайна сметка – кое е най-важното?

За да сте финансово грамотни и отговорни е необходимо да следите приходите и разходите си, да имате финансови цели и да спестявате, да внимавате със заемите, да се информирате и да не харчите повече, отколкото печелите. Допълнителен бонус съвет, който бихме дали, е да записвате всичко, за да можете да проследите как се движите във времето. Лесно е да си направите таблица, с която ще следите абсолютно всичко, което може да засегне бюджета и финансовото управление – приходи, разходи, инвестиции, спестявания, вложения, дарения, цели, кредити и погасителни вноски по тях. Най-добре е да организирате информацията на месечна база, като може да си правите и годишни равносметки.