Характеристика на Кредитни карти

Кредитните карти са вид разплащателен метод за закупуване на стоки, плащане на сметки, услуги и други. Кредитни карти се издават от банки или небанкови кредитни компании. Те се отпускат с предварително определен кредитен лимит има и случаи, когато те са направени така, че да се допуска надвишаване на лимита. Кредитни карти са част от кредитната история на хората и тяхното менажиране рефлектира върху вземането на бъдещи заеми, лизинги за коли, ипотеки.

Най-добрите кредитни компании в България

4.9
Vivus
от 50лв.
До 1500лв.
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
Срок за връщане до 30 дни
Заяви онлайн
4.8
easycredit
oт 200 лв
до 9000 лв
от 3 месеца
до 13 месеца
усвояване до 24 часа
срещу лична карта
Заяви онлайн
4.8
Профи кредит
от 100лв
До 5000лв
От минимум 4 мес
До максимум 24 мес
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
Доказуеми доходи
Изплащане на равни месечни вноски
4.6
soscredit
от 50лв
До 7000лв
От минимум 3 мес
До максимум 60 мес
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
Кредитни карти

История на кредитни карти

През  XIX в. те са вече съществували под формата на дългови монети, а по-късно и като метални плаки. През XX в. са известни като пластмасови медальони, със сведения на купувачите, купуващи продукти на кредит. С времето пазаруването по този начин става страшно популярно. В САЩ те започват да се използват масово и това продължава и след Втората световна война. На територията на страната Flatbush National Bank е първата банка, която предоставя кредитни карти. С времето и други банки започват да ги оферират. През 1950 г. Diners Club създава първата карта, с която може да се пазари в голям брой търговски обекти. American Express създават своята Green Card, която е революционна, с нея може да се правят кредитни плащания на световно равнище.

През 1958 год. Bank of America създава BankAmericard, първата мащабно използвана съвременна карта. По-късно корпорациите, стоящи зад  BankAmericard, се обединяват под името Visa. През 1966 г. се появява MasterCard, създадена от конкурентни банки и финансови организации.

Предимства

С тях имате широк спектър от възможности. Кредитните карти са чудесен помощник при необходимост от допълнителни финанси за всякакви нужди възникнали в периода преди заплата. С нея можете да правите онлайн покупки, да плащате в заведения, хотели, да купувате самолетни билети, покривате лечение и други.

Видове 

В зависимост от вида си кредитните карти се разделят на два вида:

Обезпечени кредитни карти

Обезпечените кредитни карти са надеждни и представляват по-малък риск за клиентите, защото издателят може да възвърне плащанията чрез депозита. Те са защитени срещу обезпечения, обикновенно депозити. Лимита на тези карти се определя от стойността на гаранционния депозит. Лимита може да се удължи с повишаване стойността на депозита.

Необезпечени кредитни карти

Това са кредитни карти, които се дават на хора без да е необходимо те да правят някакъв залог за кредита си. Те са най-търсените видове кредитни карти. Друга важна особеност е, че кредитните лимити им са по-високи от тези на обезпечените. Необезпечените карти се издават на хора с постоянни доходи и чиста кредитна история.

Според предимствата си кредитни карти се делят на обикновени, златни, сребърни и платинени. Всички те предлагат различни бонуси, разбира се с най-големи промоции са платинените. Също така притежателите им са облагодетелствани с по-надеждна защита на картата, ВИП услуги при престой в хотели, екстра застраховки при пътуване в чужбина.

Друг важен елемент при Необезпечени кредитни карти е възможността да се възползвате от специфични бонуси при своите пътувания и почивки. Много банки си партнират с международни авиокомпании, хотели, ресторанти и др. Високия клас карти, като златна и платинена имат много по-висока годишна такса от стандартните карти.

Кредитни карти

Особености на кредитни карти

Собствениците на кредитни карти в повечето случаи имат определен лимит- максимални парични средства, които могат да теглят. Модерните кредитни карти оферират достъп до револвиращ кредит на фирмени и индивидуални потребители. При използването им винаги се начислява лихва, тя може да бъде различна при плащане в магазин или онлайн, теглене от банкомат. В сравнение с потребителските кредити лихвата е по-висока при картите. Също така съществуват и потребителски такси- месечни или годишни. Месечните се начисляват независимо дали картите са били употребявани или не.

Банки предлагащи кредитни карти

Fibank VISA payWave Класик

Тази карта е продукт на Първа Инвестиционна Банка (Fibank) с гратисен период от 45 дни. Тя е без месечни и годишни такси за обслужване и за покупки, като при тях лихвата е 16.00 %. ГПР в брой е 12.40 %, а за продукти 7.58 %.

Fibank MasterCard Златна

Златната MasterCard е с гратисен период от 45 дни. Картата е без начисляващи се месечни и годишни такси за обслужване и поддръжка. Няма и съществуваща такса за покупки, но лихвата е 16.00 %. ГПР в брой е 12.40 %, а за продукти 7.58 %. Погасяването на кредита е на равни месечни вноски.

Инвестбанк VISA Classic

Кредитна карта на Инвестбанк с 60 дни гратисен период. В размер на 2.00 Eurо е таксата за обслужване на заема. Лихвата за покупки е в размер на 15.00 %, без съществуваща такса. ГПР в брой е 24.05 %, а за продукти 14.11 %. Няма годишна такса за поддръжка. Кредитната карта е с лимит от 3000 лева.

Разлика между кредитни и дебитни карти

Да притежаваш кредитни карти не е задължително, но е хубаво да ги имаш, те ви дават възможност да пазарувате свободно, да разполагате с допълнителни пари при нужда.

Изключително удобен и сигурен финансов продукт за плащания и покупки в страната и в чужбина. По подразбиране при всяко тяхно използване вие изтегляте кредит от банката.

Днешно време повечето от хората разполагат с дебитна карта. По нея ви превеждат заплатата, хонорара, пенсията, с нея плащате битовите си сметки, правите покупки и други. На повечето работни места да имате дебитна карта е задължително.

Такса поддръжка

Кредитните карти нормално имат висока такса за поддръжка, която бива месечна и годишна. Годишната е в диапазон между 30 и 100 лева, което прави 2,5 и 8 лева месечно. Разбира се всичко това се определя от вида на кредитните карти и банката, която ги издава.

Избери лредитни карти

Кредитни карти или овърдрафт

Двата финансови продукта изглеждат много еднакви. И сигурно възниква въпроса, защо да вземам кредитна карта, когато може да използваме овърдрафта на дебитната си карта?  Но по своята същност те са различни финансови продукта и са подходящи за различни потребности и нужди.

Овърдрафта ви предлага възможността да разполагате с пари през целия месец, като след превода на заплата ви изразходваните средства се удържат от нея автоматично. Овърдрафта има начисляваща се лихва, но тя е по-малко от тази при кредитните карти.

Тук идва време да споменем някой различия на овърдрафта от кредитните карти. С овърдрафт например не може да извършвате плащания в чужбина, да пазарите в някой онлайн магазини и др. Също така кредитни карти имат гратисен период и ако успеете да върните използваните пари в този период няма да плащате лихва.

Често задавани въпроси

Сигурно ли е пазаруването с кредитна карта?

Да, кредитните карти имат висока степен на защита. Притежателите на тези карти имат потребителски профил, с всички детайли по транзакциите, които могат да следят онлайн, а освен това ще бъдат уведомени с SMS при всяко използване на картата.

Колко кредитни карти мога да имам?

Този въпрос няма точен отговор, всичко зависи от финансовото състояние на дадения човек. Може би за нови клиенти на този кредитен продукт е по-добре да започнат с ползването на една и в последствие, ако всичко е наред и могат да си плащат месечните вноски без проблеми да прибегне към ползването на повече кредитни карти.

Важен ли е кредитният рейтинг?

Да, кредитният рейтинг е много важен. Един добър кредитен рейтинг означава за  клиента повече възможности, ако в бъдеще желае да тегли кредит за дом, по-добри условия при заем за автомобил, започване на нов бизнес или проект, промоционални цени при застраховки и други. Кредитният рейтинг е фактор показващ платежоспособността на потребителя в момента.

За какво мога да използвам кредитната си карта?

За покупки в интернет, да извършваш плащания в обекти с ПОС терминал, да теглиш пари от банкомат и много други опции.