Потребителски кредит

Потребителски кредит е най-популярния вид заем в България през последните години. Хората теглят потребителски кредит с цел посрещане на текущи нужди от всякакво естество. По своята същност той е краткосрочен заем, но времето на погасяване може да се удължи до 60 месеца. Това е кредит с отлични перспективи, защото е с ниски лихвени проценти. Желаещите да получат този заем нямат нужда от поръчител или обезпечение, нито финансовите организации изискват обяснение за какво ще се използват отпуснатите средства. Този вид кредит предлагат банкови и небанкови кредитни компании. 

Най-добрите кредитни компании в България

4.9
Vivus
от 50лв.
До 1500лв.
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
Срок за връщане до 30 дни
Заяви онлайн
4.8
easycredit
oт 200 лв
до 9000 лв
от 3 месеца
до 13 месеца
усвояване до 24 часа
срещу лична карта
Заяви онлайн
4.8
Профи кредит
от 100лв
До 5000лв
От минимум 4 мес
До максимум 24 мес
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
Доказуеми доходи
Изплащане на равни месечни вноски
4.6
soscredit
от 50лв
До 7000лв
От минимум 3 мес
До максимум 60 мес
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
потребителски кредит договор

Потребителски кредит от Банкови или небанкови организации

Въпрос на личен избор е, къде ще кандидатствате за потребителски кредит. Ако се насочите към банка, трябва да знаете, че процедурата по отпускане на заема е дълга и обстойна. Трябва да представите много документи, да попълвате различни формуляри и ще се обърне особено внимание на кредитната ви история и доходите ви. Но банковите кредити си имат и своите предимства. Ако вече сте клиент на избраната от вас банка, ще ви бъде отпуснат кредит с по-благоприятни условия, включително по-нисък лихвен процент. Дори е възможно от атрактивните условия да се възползват и нови клиенти, като това се определя индивидуално за всеки един от кредитора.

Ако изберете да кандидатствате в небанкова организация, процедурата е опростена и доста бърза. Може да подадете своите документи онлайн и офлайн. Това разбира се зависи от личните ви предпочитания. Дистанционно може да кандидатствате от удобството на собствения си дом, но има и хора които предпочитат да посетят офис на компанията, за тях живият контакт и едно по-лично отношение са важни. Като цяло е по-лесно да получите потребителски кредит от небанкова организация, отколкото от банка.

Онлайн потребителски кредит

Този заем онлайн може да се нарече и бърз потребителски кредит. Одобрението отнема до 15 минути, също толкова е и времето за получаване на средствата. От вас се изисква да имате навършено пълнолетие и да попълните формуляра за кандидатстване. При заем онлайн всичко става бързо и лесно, без да имате нужда от поръчител, да доказвате доходи и да попълвате много документи.

Изисквания при кандидатстване

За да се сдобиете с този заем трябва да сте пълнолетни (над 18 год.), да имате добра кредитна история и да сте в състояние да изплащате дълга си в определения период на погасяване. Кредиторът определя платежоспособността на клиента от приходите и задълженията му. Обикновено месечните вноски при потребителски кредит не надвишават 20% – 40% от месечния доход на клиента. 

Друг важен аспект е кредитната история на кредитополучателя. Ако дадения човек е с влошена кредитна история попада в графата на негативните длъжници. По този начин се намаляват значително шансовете му да получи кредит. Но ако дългът му е бил преди години, заемодателят може да направи компромис и да му отпусне нов заем.

Лихва

Преди да се прибегне към теглене на кредит трябва да определите, от колко пари действително се нуждаете и дали имате финансовата възможност да изплащате дълга си. И след това да започнете да проучвате фирмите кредитори. Едно от най-важните неща при избор на заемодател е да обърнете специално внимание на предлаганите лихвени проценти. Всеки кредитор има различни лихви за заемите, които оферира. Трябва да знаете, че потребителските кредити, които всъщност са краткосрочни заеми имат по-високи лихвени проценти от някои други кредити, като студентските например. За това е важно да се насочите към кредитор, който предлага по-ниски лихви.

теглене на потребителски кредит

Срокове за погасяване на потребителски кредит

Нормалните срокове на погасяване са от 3 до 60 месеца. Времето се определя от сумата по заема и месечните вноски. Прието е, колкото по-дълъг е периода на изплащане толкова по-малки да са месечните вноски, но това също означава, че ще се наложи да изплащате по-голяма лихва. Всеки кредитоползвател сам трябва да определи, кое е по-изгодно за него. Разбира се, ако може да си позволи е най-добре да плаща по-големи суми с кратък период на погасяване. 

За какво теглим Потребителски Кредит

Различни са причините, заради които прибягваме до тегленето на потребителски кредит. Тук ще споменем някой от тях:

  • Ремонт на жилище
  • Поправка на автомобил
  • Запълване на семейния бюджет
  • Здравословни проблеми
  • Закупуване на даден продукт
  • За пътуване или ваканция
  • Авансово плащане на ипотека, автокредит и др.

Рефинансиране на заем с потребителски кредити?

Потребителският кредит се използва не само за покупки и ремонти, но и за рефинансиране на няколко по-малки кредита. Много хора имат два или повече кредита, като заем до заплата, кредитна карта и изпитват затруднения при изплащането им. В такива случаи може да поискате от кредитора консолидация заем за обединение на дълговете ви в един потребителски кредит. Това има няколко предимства. 

  • Първо, вместо да помните и обслужвате няколко кредита, може да се съсредоточите само върху един.
  • Второ, потребителски кредит има по-ниски лихви от бързия заем.
  • Трето, сроковете на погасяване са минимум 3 месеца.
Отпускане на потрбителски кредит

Често задавани въпроси

Трябва ли да имам 18 години за да кандидатствам?

Да, трябва да имате навършено пълнолетие за да кандидатствате за потребителски кредит.

Какво е поръчител-гарант?

Това е човек, който може да е ваш роднина или приятел, той гарантира погасяването на заема, чрез своите доходи. Ако по една или друга причина не можете да изплащате дълга си, кредита започва да се погасява от поръчителя.

Кога мога да получа желаната сума?

Обикновено сумата се превежда в рамките на работния ден и при банковите и небанковите финансови организации. 

Мога ли да погася предсрочно целият кредит?

Да, можете да погасите предсрочно целият размер на кредита, ако това ви устройва и е по финансовите ви възможности.