Кредит за кола

Кредит за кола е много търсен и предпочитан заем през последните години. Неоспорима е нуждата от автомобил във времето в което живеем, той е основна част от модерната икономика. Превозно средство не е само удобство, но и необходимост. Свобода да се придвижваш навсякъде без да зависиш от градски транспорт, такси и да бъдеш напълно самостоятелен. За да си купите кола трябва да разполагате с необходимите средства, но това не винаги е възможно. Тогава нормалният избор е да прибегнете до кредит за кола. Ето защо автокредитите са съществена част от днешната модерна икономика и просто не можем да живеем без тях! По-надолу ще разгледаме основните параметри на този кредитен продукт.

Най-добрите кредитни компании в България

4.9
Vivus
от 50лв.
До 1500лв.
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
Срок за връщане до 30 дни
Заяви онлайн
4.8
easycredit
oт 200 лв
до 9000 лв
от 3 месеца
до 13 месеца
усвояване до 24 часа
срещу лична карта
Заяви онлайн
4.8
Профи кредит
от 100лв
До 5000лв
От минимум 4 мес
До максимум 24 мес
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи
Доказуеми доходи
Изплащане на равни месечни вноски
4.6
soscredit
от 50лв
До 7000лв
От минимум 3 мес
До максимум 60 мес
Срещу лична карта
Български граждани или постоянно пребиваващи

Кредит за кола

Какво представлява кредит за кола?

Кредит за кола е вид заем, който банките и небанковите компании предлагат за закупуване на нови или употребявани автомобили. Често кредита е обезпечен със същия автомобил, като гаранция. Заради това условие, от този заем могат да се възползват и лица с лоша кредитна история. Той може да бъде и потребителски за закупуване на превозно средство, без да се изисква да залагате колата си като обезпечение.

Тези заеми са в диапазон от 1000 лева до 200000 лева, със срок на изплащане от няколко месеца до 10 години. 

Кандидатстване и избор на кредит за кола

След като сте решили да закупите автомобил на кредит, трябва добре да проучите финансовия пазар. Да се насочите към кредитодател с добри условия и ниска лихва.

След като сте направили своя избор подавате молба и чакате за одобрение, нормално е при небанковите кредитни институции това да се случи по-бързо отколкото при банките. След одобрение трябва да попълните формуляр вие и продавача, след което заемодателят ще прехвърли сумата по банковата му сметка. Важно изискване е колата да се застрахова и регистрира. Изплащането е на месечни вноски, но ако имате възможност в бъдеще може да изплатите заема на няколко вноски или изцяло.

Условия при този вид кредит

Тук ще разгледаме основните условия при теглене на кредит за кола.

  • Навършено пълнолетие
  • Без доказване на доходи
  • Дълъг срок на погасяване – периода може да е за 8 години, а понякога дори до 10 години.
  • Такси – нормално е да има такси по изготвянето на кредита
  • Ниска първоначална вноска- на финансовия пазар има банки, които предлагат по-ниски, доста поносими първоначални вноски
  • Пълноправен собственик

Самоучастие при взмането на кредит за кола

В някой случаи при теглене на този вид заем се изисква самоучастие от ваша страна във вид на първоначална вноска. За това предварително трябва да сте сигурни,че можете да си го позволите. Тази вноска може да бъде 20 или 30 процента, което си е една сериозна сума за всеки.

Месечни вноски 

В месечни вноски влизат много фактори, които могат да бъдат различни в отделните банки и кредитни организации. Например месечната вноска за кредит на стойност 20 000 лева, със срок на договора 8 години и лихвено оскъпяване ще бъде 250 или 350 лева на месец. Разбира се вноските и сроковете на погасяване могат да бъдат различни.

Банки и кредитни компании предлагащи кредит за кола

Кредит за кола

БНП Париба

БНП Париба предлага на българските граждани няколко варианта. Напълно достъпни с онлайн кандидатстване, превод на заплата и без гарант.

Автокредит Нова

Този заем е за купуване на нова кола до 3 год. от първоначалната регистрация. Не се изисква превод на заплата и самоучастие. При кандидатстване трябва да представите единствено валидни лична карта и шофьорска книжка. Фиксирана лихва за целия период на договора. Сумата, която се отпуска е от 10 000 до 80 000 лева. Период на погасяване е в диапазон от 6 до 96 месеца.

Автокредит „3+“

Заем за автомобил на старо- над 3 години от първа регистрация. Без да се изисква самоучастие от вас и превод на работна заплата. Сумата, която се отпуска е от 1500 до 80000 лева, срок на изплащане е от 6 месеца до 8 години. Годишният лихвен процент е фиксиран- 5.9%.

Пощенска Банка (Postbank)

Пощенска Банка предлага кредит за нови и употребявани коли. Процедурата по кандидатстване е лесна и безпроблемна. Също така банката предлага заем и за електрически или хибридни коли. Получавате пълно финансиране за избрания автомобил без да се изисква обезпечение от кандидата. Месечните вноски са съобразени със всеки клиент. Лихвата е фиксирана за първата една година. Срок на изплащане до 10 години.

Разлика между кредит и лизинг за кола

Кредит за кола по своята същност е потребителски заем, предназначен за закупуване на нов автомобил. С тегленето на този кредит вие ставате негов едноличен собственик. Вноските към банката са месечни, но ако се случи нещо непредвидено и изпаднете в положение да не може да ги изплащате може да договорите различни параметри. Например теглене на друг заем, който да покрие съществуващия или продажба на превозното средство.

При лизинга вие не сте собственик на автомобила, а лизинговата компания. Това означава, че докато не го изплатите напълно нямате право да го продавате. Ако се случи така, че не можете да си изплащате вноските колата остава собственост на лизинговата компания.

Срока на погасяване на лизинг е 4-6 години, а на кредит може да достигне до 10 години.

Тегленето на заем за кола не изисква обезпечение, докато при лизинга обезпечение е самият автомобил.

Вземи кредит за кола

Кредит срещу автомобил 

Това става когато залагате автомобила си като обезпечение-гаранция при заемането на парични средства с условието да продължите да я карате. С обезпечен заем може да получите до 90% от стойността на автомобила. Задължително условие е да го застраховате, така кредиторите ще са сигурни в получаване на парите си. Преди да предприемете вземането на този заем, трябва да сте сигурни, че имате възможност да си плащате месечните вноски.

Често задавани въпроси

Мога ли да получа автомобил с лоша кредитна история?

Да, това е възможно в някой кредитни компании. Но е важно да се отбележи, че при тях оскъпяването е високо.

Кредит за кола с поръчител или не?

Кредит без поръчител е по-лесния и бърз вариант за получаване на автомобил, но обикновено това означава и по-висок лихвен процент. Ако разполагате с поръчител, тогава вие не сте рисков за банката и може да се възползвате от по-ниски лихви.

Възможно ли е кандидатстване онлайн?

Да, напълно е възможно да кандидатствате онлайн за автомобил в банка или в кредитна организация. Това ще ви спести време и разходи.

Мога ли да взема кредит за кола без първоначална вноска?

Да, това е напълно осъществимо при потребителски кредит за сума, която покрива стойността на автомобила.