Логично е болшенството от хора да обръщат внимание главно на най-ниска лихва за ипотечен кредит. Вярно е, че лихвата е главен ценообразуващ елемент, не трябва да се има в предвид важността на Годишния Процент на разходи, който обхваща всички прилежащи такси и лихви. Защото така ще придобиете цялостна картина на пълното оскъпяване. Ще прецените каква е реалната цена, която дължите за целия срок на ипотечния кредит. 

най-ниски лихви за ипотечен кредит

Банки офериращи най-ниска лихва по ипотечен кредит

В следствие на голямата конкуренция и динамиката на банковия финансов пазар все повече банки предлагат най-ниска лихва по ипотечен кредит. Това е резултат от политиката на дадената банка, предлагани промоционални оферти, придружаващи финансови услуги и много други елементи.

Предложения на финансовия пазар

Преди да пристъпите към вземане на ипотечен кредит трябва основно да проучите кредитния пазар. Всяка една от многото банки ще ви предложи най-ниска лихва за ипотечен кредит, но това не е съвсем така. Нормално е условията им да се различават съществено. По отношение на застраховки, лихви, такси менажиране и управление на сметки, пазарна оценка на жилището и други.

Лихви по нови заеми

Важно е да се отбележи, че лихвите в днешно време са доста ниски. В сравнение със ситуацията от преди 10 години, когато годишната лихва за жилищен кредит беше над 10% за една година. Не е трудно за хората след проверка на банковите институции да намерят подходяща най-ниска лихва за ипотечен кредит. Сега е и времето да се теглят ипотечни кредити, определено условията са много добри. Имайки предвид обстановката на имотния пазар, ръста на заплатите.

най-ниска лихва за ипотечен кредит

Кредитни посредници

Голяма е ползата от ползване на кредитни посредници за хората насочили се към теглене на кредити. Услугите на консултантите са безплатни за клиента, защото те получават комисионна от банката от която се взема заема, но дори и да не се стигне до сделка отново няма да се изисква нищо от клиентите. Консултантите по принцип са длъжни да предоставят на хората поне три изгодни предложения. Също така те се заемат с цялата документация по сделката. Към кредитните съветници се насочват кредитоискатели които търсят най-ниска лихва по ипотечен кредит, но и такива които са се насочили към потребителски заем. Те са тези които обективно съветват желаещите за вземане на кредит. Ако хората в момента не са в добро финансово положение, те биха ги посъветвали да се откажат на този етап. Защото не е изгодно вноските по заема да са повече от 25% от дохода на клиента.

Предложения за най-ниска лихва за ипотечен кредит

От по-ниски лихви по кредити се възползват клиенти с висок профил, тоест с добри приходи. Има банки, които оферират ипотечни заеми с 2.6% или 2.8%  лихва. Но има и такива при които лихвата за хора, които попадат в графата рискови да е около 3.12%.

Как да вземете най-ниска лихва за ипотечен кредит

От най-ниска лихва се възползват клиенти на постоянен трудов договор, значителни доходи, чиста кредитна история, със самоучастие и други фактори. Дори е възможно, ако сте благоприятен кредитоискател да ви предложат индивидуални отстъпки и преференции. Но има и случаи на клиенти с не-толкова добър профил, които могат да се възползват от добри лихвени условия, всичко зависи от банката.

най-ниски лихви за ипотечен кредит

Предоговаряне на лихвата при ипотечен кредит

Както казахме в последно време лихвите по кредитите спадат. Например, ако сте теглили заем преди 6-7 години е нормално да проверите дали вашата лихва не е по-висока от сегашните и нива. Добре е да помислите за предоговаряне на най-ниска лихва за ипотечен кредит. Разбира се това е възможно, ако отговаряте на определени условия. Да сте навременен платец, да не сте забавяли вноски, да сте в добро финансово състояние, с чиста кредитна история.

Често задавани въпроси

Проблем ли е, ако имам просрочия по кредита си?

Да, това наистина е проблем. Защото всяко забавяне по вноските рефлектира на кредитната ви история. Информацията се записва в Централния Кредитен Регистър на БНБ. Хубаво е добре да обмислите бъдещите си плащания и да съумеете да посрещате вноските си на време без пресрочване дори от 1-10 дни. Ако не сте изрядни това ще се отрази при ваши бъдещи тегления и може да доведе дори до отказ за нов заем.

Какъв срок на ипотечен кредит да избера?

Главното е какво може да си позволи кредитополучателя. Нормално е по-късия период на заема да е по-благоприятен за клиента от позицията на общо платените лихви за целия срок на заема. 

Мога ли да тегля ипотечен кредит без самоучастие?

Като цяло банките финансират от 50 до 90% от заема, но не са изключение случаите на 100 % финансиране от тяхна страна.